Irrigated water consumption in the largest sugarcane-growing municipalities in Sergipe

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.089901

Keywords:

productivity, water resources, sustainability

Abstract

Sugarcane (Saccharum spp.) is an important agricultural product for producing countries and is the raw material for the production of sugar and alcohol. Its production cycle demands a significant volume of water which, due to climatic factors, can suffer from water scarcity and compromise the productivity of the commodity and its co-products. The objective of this study is to analyze the consumption of irrigated water in the main sugarcane-producing municipalities in Sergipe. The methodology used has an exploratory character, of a qualitative and quantitative nature, with secondary data collection, bibliographical research and delimitation of the study area. Data analysis demonstrated a lack of synchrony between the area of sugarcane fields, the volume produced and the consumption of irrigated water in the Sergipe municipalities of Laranjeiras, Japaratuba, Maruim, Capela and Siriri, demonstrating that there is a need to readapt the production system to optimize the water resource used in the sugarcane cultivation process. Furthermore, the projection of irrigated water consumption until 2040 demonstrates, together with the historical series of irrigated water consumption for sugarcane in these municipalities, that there is a reduction in water reservoirs while consumption tends to increase. be tall and growing. It was concluded that the five largest sugarcane producing municipalities in Sergipe. However, they have their dynamics and characteristics and have divergences in the relationship between the area occupied by sugarcane fields, the volume produced and the consumption of irrigated water, requiring corrective and analysis of the situation in a way that results in less environmental impact.

Author Biographies

Rafael Rodrigo Ferreira de Lima, Universidade Federal de Sergipe

Graduado em Engenharia de Produção, em Administração e em Agronegócio  pelo Centro de Ensino Superior de Maringá, com Mestrado Profissional em Ciências Ambientais (IFBaiano) e formação acadêmica Lato Sensu em Meio Ambiente, Gestão e Educação. Possui formação técnica: Segurança do Trabalho (IFS) e Eletrotécnica (IFAL). Atuou em projetos de pesquisa nas áreas de administração e ciências ambientais, com projetos vinculados à Unicesumar, à UFS e ao IFBaiano. Atuou em projetos de extensão em popularização de Ciência e Tecnologia, Ciências Ambientais e Ciências Sociais Aplicadas, com projetos vinculados à UFS e ao IFBaiano. 

Inajá Francisco de Sousa, Universidade Federal de Sergipe

Possui graduação em Meteorologia pela Universidade Federal da Paraíba (1987), mestrado em Meteorologia Aplicada pela Universidade Federal da Paraíba (1991), doutorado em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Campina Grande (2005) e Pós-doutorado em modelagem hidrológica realizado no Instituto de Agricultura Sostenible - IAS/CISC desenvolvido em Córdoba-Espanha (2014). Professor Titular da Universidade Federal de Sergipe, lotado no Departamento de Engenharia Agronômica. Atuou como Coordenador do Programa de Pós Graduação em Recursos Hídricos - PRORH durante os anos de 2017 a 2020. Foi Coordenador Adjunto no Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente no ano de 2016. Professor permanente nos Programas de Pós Graduação - PRODEMA e PRORH. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente-PRODEMA/UFS. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agrometeorologia, atuando principalmente nos seguintes temas: modelagem hidrológica em bacia hidrográfica, necessidades hídricas de culturas e modelagem de agricultura irrigada.

Antônio Heriberto de Castro Teixeira, Universidade Federal de Sergipe

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1988), mestrado em Meteorologia pela Universidade Federal da Paraíba (1993) e doutorado em Ciências Ambientais pela Wageningen University (2008). Trabalhou como pesquisador na Embrapa Semiárido (Petrolina-PE) de 1994 a 2012 com agrometeorologia em diferentes escalas espaciais e temporais; na Embrapa Monitoramento por Satélites de 2013 a 2017 com aplicação de geotecnologias em larga escala e na Embrapa Tabuleiros Costeiros de 2018 a 2019, com aplicação de geoprocessamento em estudos ambientais. Atualmente é professor externo da Universidade Federal de Sergipe, associado ao programa de pós-graduação em Recursos Hídricos - PRORH, onde atua com ensino e orientações sobre aplicações de sensoriamento remoto na agricultura, ecossistemas e recursos hídricos. Tem experiência nas áreas de Agronomia, Meteorologia, Geoprocessamento e Sensoriamento Remoto, com ênfase em Agrometeorologia, atuando principalmente nos seguintes temas: balanço de radiação e energia, evapotranspiração, produtividade de água e geotecnologias aplicadas a agricultura, ecossistemas e recursos hídricos.

Published

2024-09-22

How to Cite

Lima, R. R. F. de, Sousa, I. F. de, & Teixeira, A. H. de C. (2024). Irrigated water consumption in the largest sugarcane-growing municipalities in Sergipe. Scientia Plena, 20(8). https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.089901

Issue

Section

XVI Encontro de Recursos Hídricos em Sergipe

Most read articles by the same author(s)