Competitiveness of common bean chain in Goiás state

Authors

  • Paulo Eterno Venâncio Assunção Federal University of Goiás (UFG)
  • Alcido Elenor Wander Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa)

Keywords:

agroindustry, agroindustrial chain, common bean

Abstract

The common bean production is one the main economic activities in Brazilian state of Goiás. This work aimed to analyze the major determinants in the common bean agroindustry competitivity in the regions of Cristalina, Luziânia e Água Fria de Goiás. Each driver is composed by a set subfactors, totaling four drivers and a fifteen sub-factors. The model of competitivity drivers and its subfactors was used. The analyses showed the price of common bean is a negative aspect of the competitiveness and the availability of common bean is a highly favorable factor. However, these mills and agroindustry present some liabilities in relation to some elements downstream and upstream the common bean chain, such as the large concentration of agricultural input suppliers and bean distributors. Finally, they also undergo difficulties due to the competition of other companies.

Author Biographies

Paulo Eterno Venâncio Assunção, Federal University of Goiás (UFG)

Postgraduate Program in Agribusiness

Alcido Elenor Wander, Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa)

National Rice and Bean Research Center

References

1. Almeida, P.RV.; Análise da competitividade potencial da cadeia exportadora de feijões brasileira. Dissertação de Mestrado – PPAGRO; Goiânia: Universidade Federal de Goiás (UFG), 2012.
2. Barbosa, F.R.; Gonzaga, A.C.O. (Ed.). Informações técnicas para o cultivo do feijoeiro-comum na Região Central-Brasileira: 2012-2014. Santo Antônio de Goiás-GO: Embrapa Arroz e Feijão, 2012.
3. Batalha, M.O.; Silva, A.L. Gerenciamento de sistemas agroindustriais. In: Batalha, M.O. (Org.). Gestão agroindustrial. 3 ed. São Paulo: Atlas; 2007. p. 1-64.
4. Batalha, M.O.; Souza Filho, H.M. Analisando a competitividade de cadeias agroindustriais: uma proposição metodológica. In: Batalha, M.O.; Souza Filho, H.M. (Org.). Agronegócio no MERCOSUL: uma agenda para o desenvolvimento. São Paulo: Atlas, 2009. p. 1-22.
5. César, A.S.; Batalha, M.O. Análise dos direcionadores de competitividade sobre a cadeia produtiva de biodiesel: o caso da mamona. Produção, v.21, n.3, p.484-497, 2011.
6. Fagundes, M.B.B.; Lima Filho, D.O.; Tredezini, C.A.O.; Silva, M.G.E.; Santos Júnior, J.R.; Simões, A.R.P. Análise da competitividade da cotonicultura no Estado de Mato Grosso do Sul: aplicação da Matriz de Análise de Política (MAP). Revista de Economia e Administração, v.9, n.21, p.5-20, 2008.
7. Likert, R.A. Technique for the measurement of attitudes. Archives of Psychology, v.22, n.140, p.1-55, 1932.
8. Machado, G.R.; Wander, A.E.; Figueiredo, R.S. Competitividade da bovinocultura de corte no Estado de Goiás. Informações Econômicas, v.42, n.6, p.65-80, 2012.
9. Martin, L.J; van Dureen, E.; Westgren, R. The Competitiveness of Canada’s Food Processing Industry. Report Prepared for the Food Policy Task Force of Industry. Science and Technology Canada, 1991.
10. Melz, L.J.; Souza Filho, H.M. Avaliação da competitividade da produção de carne de frango em Mato Grosso. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v.7, n.2, p.25-57, 2011.
11. Selltiz, W.S. et al. Métodos de Pesquisa nas Relações Sociais. São Paulo: Edusp, 1980.
12. Silva, C.A.B.; Batalha, M.O. Competitividade em sistemas agroindustriais: metodologia e estudo de caso. In. II Workshop Brasileiro de Gestão de Sistemas Agroalimentares; Ribeirão Preto: PENSA/FEA/USP, p. 9-20, 1999.
13. Silva, C.A.B.; Batalha, M.O. Estudo sobre a eficiência econômica e competitividade da cadeia agroindustrial da pecuária de corte no Brasil: IEL/CNA/SEBRAE, 2000.
14. Siqueira, P.H.L.; Reis, B.S. Determinantes de competitividade da agroindústria processadora de cana-de-açúcar no Triângulo Mineiro e no Alto Paranaíba, Minas Gerais. Organizações Rurais & Agroindustriais, v.8, n.2, p.202-215, 2006.
15. Spers, E.E.; Nassar, A.M. Competitividade do sistema agroindustrial do feijão. In: Farina, E.M.M.Q.; Zylbersztajn, D. (Org.). Competitividade no agribusiness brasileiro. São Paulo: PENSA/FIA/FEA/USP, p. 101-250, 1998.
16. van Duren, E.; Martin, L.; Westgren, R. Assessing the competitiveness of Canada's agrifood industry. Canadian Journal of Agricultural Economics/Revue canadienne d'agroeconomie, v.39, n.4, p.727-738, 1991.
17. van Duren, E.; McKay, H. Forging strategic alliances in Canada's agrifood sector: framework for analysis and action. Canadian Journal of Agricultural Economics/Revue canadienne d'agroeconomie, v.42, n.3, p.311-326, 1994.
18. Wander, A.E. Produção e consumo de feijão no Brasil, 1975-2005. Informações Econômicas, v.37, n.2, p.7-21, 2007.

Published

2014-07-30

How to Cite

Venâncio Assunção, P. E., & Wander, A. E. (2014). Competitiveness of common bean chain in Goiás state. Scientia Plena, 10(7). Retrieved from https://scientiaplena.org.br/sp/article/view/1787