Effect of benzyladenine on the regeneration of two varieties of cactus pear (Opuntia spp.)

Authors

  • Francisco Abel Lemos Alves Instituto Agronômico de Pernambuco-IPA
  • Wellington Santos Soares Universidade Federal da Paraíba-UFPB
  • Ykesaky Terson Dantas Fernandes Universidade Federal da Paraíba-UFPB
  • Mailson Monteiro do Rêgo Universidade Federal da Paraíba-UFPB

Keywords:

cytokinin, induce of shoots, micropropagation, tissue culture

Abstract

The cactus pear (Opuntia spp.) is a plant species well adapted to environments with water shortages, due to morphological and physiological adaptations, besides being a great choice of fodder in the dry season. The aim of the study was to establish the optimal concentration of BA to induce shoots in vitro forage cactus varieties F-24 (O. atropes) and F-21 (N. cochenillifera). The explants were cultured on MS medium containing 30 g L-1 sucrose, supplemented with concentrations of BA (0, 0.5, 1.1, 2.2, 4.4, 8.8 µM) and IAA (0.6 µM), solidified with 0.8% agar, pH 5.85. They were kept under controlled conditions of 25 ± 2 °C PAR 30 µmol m-2 s-1 and a photoperiod of 16 hours light and 8 hours of dark. The sprouting was performed at 30 and 60 days after inoculation. The results indicate variability in responses between the genotypes at concentrations of BA. The response to the presence of BA in the percentage of sprouting followed a sigmoid curve. Where the point of maximum efficiency (SME) at 30 days was 3.7 µM BA for variety F-24, and 4.5 µM BA for the F-21. With sprouting percentage of 58% (F-24) and 21% (F-21). SMEs at 60 days was 4.1 µM BA for variety F-24, with 85% sprouting. The F-21 genotype showed significant oxidation in the explants, which prevented its growth after 30 days of cultivation. As well it is recommended to exchange the culture medium every 30 days to prevent oxidation thereof. The concentrations of BA more effective in inducing sprouting palm genotypes were 3.7 µM range for F-24, and 4.5 µM for F-21 variety. However, due to the high oxidation and low percentage of sprouting new tests are required, including the use of antioxidants. 

Author Biographies

Francisco Abel Lemos Alves, Instituto Agronômico de Pernambuco-IPA

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal do Ceará - UFC (2006), concluiu o Mestrado em Bioquímica nesta mesma Universidade - UFC (2009), atualmente é aluno de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Agronomia da Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Pesquisador e Extensionista Rural do Instituto Agronômico de Pernambuco-IPA. Tem experiência na área de Bioquímica e Fisiologia Vegetal, com ênfase na área de Pesquisa Científica. Atuando principalmente nas seguintes áreas: Nutrição Mineral e Estresse Salino em plantas, Tolerância de Plantas a Salinidade, Mecanismos de Absorção de íons, Cultivo in vitro, Caracterização Morfoanatômica e molecular dos gêneros Opuntia e Nopalea, etc. Os termos mais freqüentes na Contextualização da Produção Científica, Tecnológica e Artistico-Cultural são: Estresse Salino, Mecanismos de Absorção de Íons (Sódio, Potássio e Cloreto), Tolerância ao Estresse Salino, Sistema de Transporte de Íons (Baixa Afinidade e Alta Afinidade), Distribuição de (K+ e Na+), Influxo de Íons em Plantas, etc. Foi bolsista de Iniciação Científica do CNPq e no Mestrado com bolsa da Fundação Cearense de Apoio ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico - FUNCAP. Foi Estagiário da Federação das Indústrias do estado do Ceará - FIEC (Setor de Cadeias Produtivas Agroindustriais). Atuou na Assistência Técnica e Extensão Rural no IPA em Pernambuco o qual assistiu e aprovou diversos projetos para agricultores pelo Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar-PRONAF, e Programa Brasil sem Miséria-BSM do governo federal, nas atividades de Bovinocultura de Leite, Caprinovinocultura, Avicultura, Suinocultura, etc. Além de atuar nos diversos programas de governo estadual e federal para o fortalecimento da agricultura familiar.

Wellington Santos Soares, Universidade Federal da Paraíba-UFPB

Graduando em Biologia. Departamento de Fitotecnia/Laboratório de Biotecnologia Vegetal/Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia-PB, Brasil

Ykesaky Terson Dantas Fernandes, Universidade Federal da Paraíba-UFPB

Engenheiro Agrônomo, Doutorando em Agronomia pela UFPB. Departamento de Fitotecnia/Laboratório de Biotecnologia Vegetal/Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia-PB, Brasil

Mailson Monteiro do Rêgo, Universidade Federal da Paraíba-UFPB

Biólogo, Prof. Dr. em Genética e Melhoramento Vegetal. Departamento de Fitotecnia/Laboratório de Biotecnologia Vegetal/Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia-PB, Brasil

Published

2013-06-30

How to Cite

Lemos Alves, F. A., Santos Soares, W., Dantas Fernandes, Y. T., & Monteiro do Rêgo, M. (2013). Effect of benzyladenine on the regeneration of two varieties of cactus pear (Opuntia spp.). Scientia Plena, 9(6). Retrieved from https://scientiaplena.org.br/sp/article/view/1362