Thermoacidophilic β-fructofuranosidase induced with soybean meal produced by a new Aspergillus flavus isolated from the Atlantic Forest

Authors

  • Diandra de Andrades
  • Tatiane Sayuri Inagaki
  • Lucas Alejandro Lopez Karg
  • Fabíola Ayumi Yassuda Minomo Centro de Ciências Médicas e Farmacêuticas – Universidade Estadual do Oeste do Paraná R: Universitária, 2069- Cascavel,CEP:85814-110 Paraná, Brazil
  • Natália Sartori Brandão
  • Caroline Henn Divisão de Reservatório – MARR.CD, Itaipu. Av. Tancredo Neves, 6731, CEP 85866-900,– Foz do Iguaçu, Paraná, Brazil
  • Alexandre Maller
  • José Luis da Conceição Silva
  • Rita de Cássia Garcia Simão
  • Marina Kimiko Kadowaki Western Paraná State University https://orcid.org/0000-0002-9174-5811

DOI:

https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.011501

Keywords:

enzyme, filamentous fungus, purification

Abstract

High production of β-fructofuranosidase was obtained with the new fungus Aspergillus flavus isolated from the Atlantic Forest under solid state fermentation supplemented with soybean meal (53.36 U/ml). This beta-fructofuranosidase obtained after six days of cultivation with soybean meal was partially purified by DEAE-Sephadex ion exchange chromatographic columns, with a final yield of 19%, with an apparent molecular mass of 37 KDa by SDS-PAGE. The optimum pH and temperature for enzyme activity were 5.0 and 60 °C, respectively. The enzyme showed stability with 70% residual activity after 12 hours in the acid pH range (5.0 and 5.5), while at temperatures from 45 ºC to 55 ºC the enzyme showed stability greater than 50%. Therefore, the characteristics of this thermoacidophilic β-fructofuranosidase from A. flavus presents potential for use in several biotechnological processes.

Author Biography

Marina Kimiko Kadowaki, Western Paraná State University

Possui graduação em Ciências Biológicas (Bacharelado e Licenciatura) pela Universidade Estadual de Londrina (1990); Mestrado em Ciências Biológicas (Biologia Celular e Molecular) pela Universidade Estadual de Maringá (1993); Doutorado em Bioquímica pela Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (1999); Docente associado da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, ministra disciplina de Bioquímica nos cursos de graduação, e atua como docente permanente do Programa de Pós-graduação em Ciências Farmacêuticas da Unioeste; Líder do grupo de pesquisa em Bioquímica e Biotecnologia; Tem experiência na área de Enzimologia e Bioquímica de microrganismos. Desenvolve projetos com temas sobre: Produção, Purificação, Caracterização de enzimas e bioativos de interesse biotecnológico obtidos de microrganismos. Foi Bolsista de Produtividade em Pesquisa e Desenvolvimento Tecnológico/Extensão da Fundação Araucária (2013-2015).

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Published

2024-02-21

How to Cite

de Andrades , D. ., Inagaki, T. S., Lopez Karg, L. A., Yassuda Minomo, F. A. ., Sartori Brandão, N. ., Henn, C. ., Maller, A., da Conceição Silva , J. L. ., Garcia Simão, R. de C. ., & Kimiko Kadowaki, M. . (2024). Thermoacidophilic β-fructofuranosidase induced with soybean meal produced by a new Aspergillus flavus isolated from the Atlantic Forest. Scientia Plena, 20(1). https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.011501

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