Cultivation of taioba in hydroponic system (ebb and flow) using different substrates

Autores

  • Adriana Costa Universidade Federal de São João del-Rei - Professor Associado I
  • Ernani Clarete da Silva Universidade Federal de São João del-Rei -Campus Sete Lagoas - UFSJ-CSL/Professor Associado
  • Lanamar de Almeida Carlos Universidade Federal de São João del-Rei- Campus Sete Lagoas/ Professora Associada
  • Luma Moreira Martins Universidade Federal de São João del-Rei -Campus Sete Lagoas - UFSJ-CSL/Mestranda
  • Gabriel Mascarenhas Maciel Universidade Federal de Uberlândia- Campus Monte Carmelo/ Professor
  • Thiago Fellipe Nunes de Mendonça Universidade Federal de Uberlândia- Campus Monte Carmelo/ pós-graduando

DOI:

https://doi.org/10.14808/sci.plena.2020.060201

Palavras-chave:

Xanthosoma sagittifolium, subirrigation, environment

Resumo

Taioba is a plant species from the group of unconventional vegetables that has currently been introduced into the Brazilian diet. The objective of the present work was to study the technical feasibility of the cultivation of taioba in the hydroponic ebb and flow system and the influence of the substrate. The experimental design was in randomized blocks and the treatments consisted of 10 different substrates: (1) 60% sand + 40% coal powder; (2) 80% coconut fiber + 20% vermiculite vermiculite; (3) 80% Sand + 20% coal powder; (4) 70% sand + 30% humus; (5) coconut fiber; (6) 70% sand + 30% vermiculite; (7) 80% sand + 20% vermiculite; (8) sand; (9) commercial substrate Carolina® and (10) 50% sand + 30% humus + 20% vermiculite. The best results were obtained with treatments 2 and 9 for the number of leaves, plant height, stem diameter, transverse and longitudinal leaf diameters, dry and fresh root mass, and dry and fresh plant mass. Except for the total carotenoid contents, no statistical differences were observed for the physical-chemical characteristics. It was concluded that cultivation of taioba in the hydroponic ebb and flow system has technical feasibility. The substrate has influence in the technical feasibility.

Biografia do Autor

Adriana Costa, Universidade Federal de São João del-Rei - Professor Associado I

Universidade Federal de São João del-Rei - Campus Sete Lagoas

Departamento de Ciências Agrárias

Melhoramento de Hortaliças, Olericultura, Desenvolvimento de Sistemas de Produção, Compostos Bioativos em hortaliças, Hortaliças Não Convencionais

Ernani Clarete da Silva, Universidade Federal de São João del-Rei -Campus Sete Lagoas - UFSJ-CSL/Professor Associado

UFSJ -CSL - Departamento de Ciências Agráriass- DCIAG -Professor Associado - Fitotecnia, Olericultura, Melhoramento de Hortaliças, Hortaliças Não Convencionais- Compostos Bioativos em Hortaliças e Hortaliças Não Convencionais

Lanamar de Almeida Carlos, Universidade Federal de São João del-Rei- Campus Sete Lagoas/ Professora Associada

Departamento de Engenharia de Alimentos, Pós-colheita de hortaliças e frutas, compostos bioativos, hortaliças não-convencionais

Luma Moreira Martins, Universidade Federal de São João del-Rei -Campus Sete Lagoas - UFSJ-CSL/Mestranda

Mestranda  Engenharia de Alimentos - UFSJ -CSL - Departamento de Engenharia de Alimentos - DEALI - Compostos Bioativos

Gabriel Mascarenhas Maciel, Universidade Federal de Uberlândia- Campus Monte Carmelo/ Professor

Universidade Federal de Uberlândia-UFUCampus Monte Carmelo - Professor Instituto de Ciências Agrárias-ICIAG-Melhoramento Genético Vegetal e Sementes

Thiago Fellipe Nunes de Mendonça, Universidade Federal de Uberlândia- Campus Monte Carmelo/ pós-graduando

Universidade Federal de Uberlândia-UFUCampus Monte Carmelo - Pós-graduandoInstituto de Ciências Agrárias-ICIAG-Melhoramento Genético Vegetal e Sementes

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Publicado

2020-07-28

Edição

Seção

Artigos